Stor succes: Turismebranchen er genvej til bredere markeder for danske iværksættere

Stor succes: Turismebranchen er genvej til bredere markeder for danske iværksættere


Flere og flere danske iværksættere bruger turismeerhvervet som springbræt til at få deres produkter ud til et endnu bredere marked. Gennem Hub for Innovation in Tourism får iværksættere vigtig hjælp og netværk, og tech-startups som Roccai fra Aarhus og Aguardio fra Vejle, er blot to ud af knap 100 startups, der i tæt samarbejde med turismen samskaber nye iværksætter-succeser, viser ny analyse om samspillet mellem startups og turismebranchen.

Siden 2021 har de tre udviklingsselskaber i dansk turisme, Dansk Kyst- og Naturturisme, MeetDenmark og Dansk Storbyturisme, i fællesskab og på tværs af landet arbejdet målrettet med at øge innovation, bæredygtighed og digitalisering i turismen.

Arbejdet sker i regi af initiativet Hub for Innovation in Tourism (HIT), og metoden er at koble de etablerede virksomheder sammen med startups – til gavn for både turismen og iværksætterne.

En ny analyse fra analysebureauet Volcano kortlægger og analyserer startups i dansk turisme, og den viser entydigt, at der er store muligheder og perspektiver for både danske iværksættere og for turismebranchen i at arbejde tæt sammen.

Fremtiden for startups i turismen er lys
Gennem de seneste to år har knap 100 startups og mere end 300 studerende på tværs af landets vidensinstitutioner deltaget i forløb i Hub for Innovation in Tourism. Der er både arbejdet med at finde nye løsninger på konkrete udfordringer og med at bygge bro mellem turismebranchens virksomheder og iværksætterne i nye, værdifulde partnerskaber. Herudover har fokus været på at accelerere startups og skabe pipeline af vidensbaserede startups ved at koble turismens udfordringer inden for grøn omstilling og digitalisering med studerende fra universitetsmiljøerne.

HIT har allerede nu spillet en stor rolle i at øge innovationen i turismebranchen, men kan som samlingspunkt også spille en endnu større rolle:

Innovation og digitale løsninger støver turismebranchen af

En af de iderige iværksættervirksomheder, der har været gennem et accelerations-forløb i Hub for Innovation in Tourism, er den Aarhus-baserede startup Roccai. De har lavet en swipeløsning til hjemmesider, der ved hjælp af AI sikrer, at man præsenteres for de mest relevante ferietilbud, og de har sparket døren op til et bredere marked ved at starte ud i turismen:

”Vi har udviklet Roccai, der er en AI-løsning, som kan anvendes i forskellige brancher. Vi så turismebranchen som en genvej til et bredere marked, og vi vurderede, at vi ville stå stærkere i forhold

til andre brancher med de relationer og den erfaring, som vi ville kunne få via turismebranchen. Med en baggrund inden for tech var vi godt klar over, at der var viden og netværk i branchen, som vi

naturligt ikke havde, og derfor har vores deltagelse i HIT været uvurderlig for os, fordi HITs ekspertise og netværk har åbnet dørene for os både nationalt og internationalt og har gjort det muligt for os at teste vores produkt med succes og samtidig skabe vores eget turismenetværk af aktører, kunder og andre startups. Vi ser frem til at fortsætte vores samarbejde med HIT, og vi vil klart anbefale HIT til alle andre startups, der udvikler produkter til turisme eller kan se en ide i at teste deres

produkt i en specifik branche, før de skalerer op,” siger Jane Houlind Ulsøe, en af founderne af Roccai.

Turisme er det perfekte testcenter for iværksættere
Også hos Aguardio fra Vejle, er man begejstret for at teste sit produkt, en IoT-løsning, der måler og synliggør vandforbruget ved brusebade i en branche, hvor mulige kunder i massevis bruger netop vand: i turismesektoren.

“På turismemarkedet kunne vi på kort tid lave effektive og troværdige afprøvninger, hvor både teknologi, data og samlet kunde/gæsteoplevelse kunne testes på én gang. Projektet blev stort set gennemført på bare to måneder fra start til slut i juli og august, og man kan gå i dybden med alle relevante aspekter omkring løsningerne, da de deltagende parter, såsom hoteller og campingpladser, involverer sig dybt i projekterne og er villige til at teste nyt,” fortæller Anders Barkholt, CEO i Aguardio.

Han fortæller videre, at Aguardios løsninger i første omgang blev udviklet med større hotelkæder og universiteter, og derefter kunne de på meget kort tid få bekræftet, at løsningerne også har de samme effekter forskellige steder i turismebranchen, eksempelvis mindre hoteller, sommerhuse, havne og campingpladser.

HIT katapulterede Aguardios internationale udvikling

”Vores deltagelse i HIT har medvirket til, at vi kunne tage nogle store skridt til at blive internationale, fordi vi har troværdige cases fra HIT-arbejdet at arbejde videre med. Vi har ligeledes både vundet flere priser og fået internationale samarbejdspartnere, og nu opererer vi i Nordeuropa, England og Mellemøsten, mens vi også er i gang med et projekt i Spanien. Vi er indgået i projekter med nogle af verdens allerstørste hotelkæder, så vi er godt på vej,” siger Anders Barkholt, der fremhæver de hurtige og hands-on muligheder, der er i turismebranchen, som et stort plus:

”På kort tid fik vi prøvet tekniske ting samt kunde- og gæsteoplevelser af samlet set i højsæsonen. Vi kunne regne businesscases sammen bagefter til én samlet pakke, og det gav stor værdi at prøve det af kort og kontant. Det er sjældent man kommer så let til det, som vi kunne gennem HIT og turismen. Vi er ligeledes gået direkte fra forløbet i HIT til at vinde internationale priser for vores vandbesparende sensorløsninger, bl.a. i Spanien og i Schweiz samt på en af turismebranchens største og vigtigste messer, Fitur, der årligt afholdes i Madrid med over 150.000 deltagere og over 9.000 udstillere.”

Bæredygtige løsninger taler ind i turismens grønne ønsker

Aguardio har brugt de opnåede resultater på turismemarkedet til at komme ud på et bredere marked som komponentleverandør til andre med smartvandssystemer:

“Vi oplevede i turisme-projekterne, at der blev arbejdet i detaljen med, om de testede løsninger også leverer positiv effekt og god økonomisk tilbagebetaling for turismebranchen. Dette er og skal være et væsentligt kriterium, således at branchen kan investere. Eksempelvis beregnede vi sammen med CAMP Hverringe i detaljer, at de fik økonomisk tilbagebetaling på ca. to måneder via reduceret badetider med ShowerSensor samt ret præcise estimater af deres vand- og energibesparelser. Ligeledes blev gæsternes oplevelse af de grønne tiltag undersøgt ved surveys i samarbejde med et universitet,” fortæller Anders Barkholt fra Aguardio, og Aguardio taler derfor perfekt ind i branchens ønske om at tænke bæredygtighed og grønne initiativer ind i turismens nye produkter.

De to virksomheders succes er netop blevet til, fordi turismen aktivt hjælper de gode, danske ideer ud i verden, og startups er ifølge analysen den primære bidragsyder til innovation i den globale turismeindustri. Som Danmarks 4. største eksporterhverv er turismen derfor en oplagt indgang til et bredere marked, og i de tre organisationer bag HIT, ser man fremragende perspektiver fremadrettet for at kigge ind i de udfordringer med endnu mere innovation og digitalisering i en branche der, generelt set, halter efter, når det kommer til nye, digitale ideer og løsninger:

Tech startups styrker turismens etablerede kræfter
”Mange af de danske turisme-startups kan i dag præsentere helt konkrete og relevante tech-løsninger, der adresserer nogle af de udfordringer, som turismebranchen står overfor. Vi har fx set stærke eksempler på, hvordan man med øget brug af digitalisering kan frigøre ressourcer fra den daglige drift. Derfor er vi glade for at se, at flere af de etablerede turismevirksomheder nu kigger ind i de muligheder og potentialer, der er ved at samarbejde med tech-startups” siger Jens Hausted, direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme og uddyber:

”Innovationsudviklingen i turismebranchen ligner den udvikling, vi har set også i andre mere konservative brancher, som ejendoms- og finansbranchen. Det bestyrker os i vores vurdering af, at vi er godt på vej i turismen, men også, at der fortsat er behov for, at vi faciliterer og støtter op om samarbejdet, da erfaringen her viser, at det kan tage mange år før man som branche for alvor formår at tage de nye innovative løsninger og samarbejder til sig.”

Både turismen og iværsætteriet vinder ved det tætte samarbejde

Den brede turismeindustri er begejstrede for de resultater, som HIT har set de seneste to år, og ser gode muligheder for fortsat tæt samarbejde med danske iværksættere og deres mange ideer.

”Vi har et tæt samarbejde på tværs af landet, hvor vi spiller hinanden stærkere og styrker hele dansk turisme. Her arbejder vi både på at øge innovationen i turismen og samtidig bygge bro til start ups fra andre erhverv, som står over for at teste nye produkter og løsninger af på markedet. Så det er virkelig glædeligt at se alle de gode eksempler, der bliver hjulpet ud på et bredt marked via turismen. Det er en ren win-win, hvor vi styrker innovationen i turismen og samtidig styrker dansk erhvervsliv i bredere perspektiv,” siger Mikkel Aarø-Hansen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen og medlem af styregruppen for HIT som repræsentant for både Dansk Storbyturisme og MeetDenmark.