Fra studiemiljø til turismeinnovation: Vi skal bygge bro til fremtidens iværksættere

Fra studiemiljø til turismeinnovation: Vi skal bygge bro til fremtidens iværksættere


Studerende kan tilføre ny viden og teknologi til fremtidens turisme. Men det kræver, at turismen også byder sig til som branche for at tiltrække tech-talenter. Derfor samarbejder Hub for Innovation in Tourism med flere vidensmiljøer, hvor seneste forløb med DTU netop er afsluttet.

Et samarbejde med tech-studerende kan være en vigtig kilde til ny viden for turismebranchen og bidrage med nye, digitale løsninger på nogle af de aktuelle udfordringer, som mange turismevirksomheder står over for.

Derfor samarbejder Hub for Innovation in Tourism med flere forskellige teknologifokuserede vidensinstitutioner. Samtidig ser man det som en mulighed for at plante et frø hos de studerende, der kan inspirere dem til at arbejde videre med innovation i turisme – og potentielt vælge en karriere i branchen. Det fortæller Heidi K. Dahl Larsen, sekretariatschef i Hub for Innovation in Tourism:

“Studerende ser på turisme med friske øjne, og deres tilgang til teknologi og innovation kan give branchen nye perspektiver og værktøjer til at håndtere de udfordringer, de står med i deres hverdag. Men vi har samtidig også et slet skjult håb om, at vi med vores aktiviteter målrettet de studerende kan gøre turismen attraktiv for fremtidens iværksættere ved at engagere dem allerede som studerende. Vi håber, rent ud sagt, at få de bedste hoveder på uddannelserne til at se turismen som en branche med store muligheder – både nu og på sigt.”

Hub for Innovation in Tourism samarbejder med udvalgte tech-vidensmiljøer og har god erfaring med at engagere sig i uddannelsesinstitutionernes eksisterende set-ups målrettet studerende i f.eks. innovations- og entreprenørskabsfag. HIT har bl.a. gennemført flere challenges, afholdt hackathons og udviklet undervisningsspillet ’Innovation Game’. 

HIT udfordrer de studerende i DTU X-Tech

En central del af indsatsen målrettet studerende bygger på et flerårigt samarbejde mellem Hub for Innovation in Tourism og DTU Entrepreneurship på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Igen i år har Hub for Innovation in Tourism deltaget som case-partner i forløbet ‘DTU X-Tech’.

Her matches entreprenørskabsstuderende fra DTU med relevante case-virksomheder på baggrund af en ansøgnings- og screeningsproces, hvorefter de studerende over et semester arbejder med casen lige fra idé til færdig prototype. Over 100 studerende og mere end 20 virksomheder/organisationer har deltaget i det aktuelle forløb i foråret 2025.

Samarbejdet fungerer derved som en tidlig inkubator, hvor de studerende får mulighed for at arbejde med deres iværksætterambitioner og lære, hvordan en idé udvikles til en færdig helstøbt løsning med tilhørende forretningsplan.

Selvom deres X-tech-idé ikke nødvendigvis bliver en ny virksomhed, kan forløbet være med til at sætte turismen på de studerendes radar og give dem en god forståelse af markedet, så de er bedre rustet til den næste forretningsidé.

Årets HIT-case: Tilgængelighed i turismen

Opgaven fra Hub for innovation in Tourism har i år handlet om, hvordan teknologi kan gøre turismeoplevelser mere inkluderende. Den udfordring tog en gruppe studerende imod og har i forløbet udviklet platformen ”The Friendly Compass”, som kan hjælpe gæster og rejsende med tilgængelighedsudfordringer. Her kan man navigere i, hvilke turismeoplevelser der favner besøgende med særlige ønsker eller behov – hvad enten det drejer sig om fysisk tilgængelighed, digitale hjælpemidler eller tilpassede oplevelser til gæster, der har brug for hensyn.

“Vi ser nogle tidlige trends i markedet mod en efterspørgsel på løsninger, der kan gøre turismen mere inkluderende. Der er et stigende fokus på gæster med behov, der kræver særlige hensyn, og det er en udvikling, vi forventer vil fortsætte. Det skal vi i turismen også favne, og derfor er det relevant at arbejde med tilgængelighed som en del af innovationen i turismen,” siger Heidi K. Dahl Larsen, som tilføjer: 

”Tilgængelighed er ikke kun en nødvendighed for en del af befolkningen – det kan også være en markedsmulighed for turismen. Med øget opmærksomhed på rejsende, der har behov for særlige hensyn, tror vi på, at turismevirksomheder kan differentiere sig her og tiltrække nye kundesegmenter. Og det giver mening at engagere studerende netop her, fordi vi ved, at netop de er gode til at omsætte tidlige trends i deres løsninger.”

Gruppen af DTU-studerende bag The Friendly Compass: Corinne Andree, Johanne Marie Cotteverte, Katla Gunnarsdóttir, Thomas Myrup, Maj Husher, Sofia Folmer og Morten Deurell. Her sammen med Ingrid Haug fra DTU SkyLab (yderst t.v.) og Peter Møller Laursen (yderst t.h.) fra Dansk Kyst- og Naturturisme til DTU X-tech finals i maj 2025. Foto:Hub for Innovation in Tourism

For de studerende bag The Friendly Compass skabte forløbet en større forståelse for turismen som branche, fortæller Morten Deurell, studerende på Design & Innovation på DTU og del af gruppen:

”Det var egentlig lidt tilfældigt, at vi endte med at arbejde med en turismecase, for det var ikke en branche, vi havde overvejet inden. Men gennem forløbet er vi blevet mere bevidste om, hvor meget turismen faktisk dækker over. Her er der mulighed for at arbejde med mange forskellige temaer, som f.eks. tilgængelighed, og man kan hurtigt teste idéer af i praksis.”

Samtidig gav forløbet også indblik i en branche, der kan virke kompleks udefra, forklarer Morten Deurell:

”Turisme er et ret stort område, så det kan være svært at vide, hvor man skal starte som udefrakommende. Det, tror jeg, kan afholde nogen fra at gå ind i branchen. For os har det været en fordel at blive introduceret til turismen gennem et struktureret forløb – det har givet os en større forståelse, hvordan branchen er opbygget og hvilke muligheder, der ligger i den.”

Det er tredje gang, Hub for Innovation in Tourism deltager som ’case partner’ i DTU X-Tech. Foruden DTU samarbejder Hub for Innovation in Tourism bl.a. også med Zealand – Sjællands Erhvervsakademi, Copenhagen Business School (CBS) og Københavns Erhvervsakademi (KEA).

Læs mere spillet Innovation Game

Hub for Innovation in Tourism (HIT) er en national indsats, der styrker iværksætteri og innovation i dansk turisme. HIT er er et partnerskab mellem Dansk Kyst- og Naturturisme, MeetDenmark og Dansk Storbyturisme (Wonderful Copenhagen, VisitAarhus, Destination Fyn og Destination Nord). Hub for Innovation in Tourism er medfinansieret af EU-midler fra Socialfonden Plus og decentrale erhvervsfremmemidler udmøntet via Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.